رفتن مستقیم به محتوا

سالانه هزار واقعه سیل و زلزله منجر به عملیات امدادی در ایران اتفاق می‌افتد

30 خرداد 1402 / 20 ژوئن 2023

آمارهای رسمی نشان می‌دهد طی یک دهه گذشته به طور میانگین هر سال هزار واقعه سیل و زلزله منجر به عملیات امدادی هلال‌احمر در کشور اتفاق افتاده است. پدیده‌هایی که به نظر می‌رسد تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و افزایش رویدادهای شدید آب و هوایی مانند سیل و رانش زمین، روند رو به رشدی پیدا کرده‌اند. 

میانگین تعداد سیل در نیمه دوم دهه ۱۳۹۰ خورشیدی ۶۰ درصد بیشتر از نیمه اول است. چنان‌که در آمارهای جمعیت هلال احمر در فاصله سال‌های ۹۰ تا ۹۴ سالانه ۶۳۶ سیل ثبت شده، در حالی که این آمار در سال‌های ۹۵ تا ۹۹ به ۱,۰۰۷ سیل منجر به عملیات امدادی در سال رسیده است. 

لینک نمودار

به جز سیل و زلزله، روند سایر حوادث منجر به عملیات امدادی نیز رشد نسبی داشته‌ است. طی ۱۰ سال گذشته هلال احمر ایران به طور متوسط سالانه در ۳۰ هزار و ۲۰۱ عملیات امدادی شامل آتش‌سوزی، برف و کولاک، جاده‌ای، دریایی و ساحلی، رانش زمین، ریزش آوار، شهری، صاعقه، طوفان، گرد و غبار، حوادث صنعتی و کارگاهی و… مشارکت داشته است. 
لینک نمودار

در این میان وضعیت در مناطق جنوبی کشور بحرانی‌تر است. در سال ۱۴۰۰ استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس و هرمزگان بیشترین آمار سیل و استان‌های کرمان، هرمزگان، فارس و خوزستان بیشتر آمار زلزله داشته‌اند. 
لینک نقشه

مجموع اعتبارات جاری و عمرانی جمعیت هلال احمر ایران در قانون بودجه سال ۱۴۰۲، بیش از ۷ هزار میلیارد تومان نیست. این در حالی است که اعتبارات حوزه‌های علمیه* در سال ۱۴۰۲ حدود ۲ برابر و مجموع گردش مالی پیش‌بینی شده برای صدا و سیما** بیش از ۳ برابر بودجه در نظر گرفته شده برای جمعیت هلال احمر ایران بوده است.
لینک نمودار

* مجموع اعتبارات حوزه‌های علمیه شامل ردیف بودجه اصلی شورای عالی حوزه‌های علمیه سراسر کشور، حوزه‌های علمیه خواهران، حوزه‌های علمیه خراسان، مرکز خدمات حوزه‌های علمیه و تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم است. 

** گردش مالی صدا و سیما شامل ردیف بودجه اصلی، اعتبارات متفرقه و درآمد تبلیغات تلویزیونی و سایر درآمدهای اختصاصی است که در بخش بودجه شرکت‌های پیش‌بینی شده است.