رفتن مستقیم به محتوا

مقایسه روند گسترش کرونا در ایران با ایتالیا، کره جنوبی و چین

26 اسفند 1398 / 16 مارس 2020

حدود سه ماه پس از انتشار نخستین گزارش رسمی درباره شناسایی ویروس کرونای جدید در ووهان چین، بیماری ناشی از آن (کووید ۱۹) به ۱۴۸ کشور جهان گسترش پیدا کرده و تعداد مبتلایان به ۱۸۰ هزار نفر رسیده است. 

بر اساس گزارش‌های روزانه سازمان بهداشت جهانی، اوضاع در چین نسبتا آرام گرفته و در کره جنوبی هم که تا مدت‌ها دومین کانون کرونا در جهان بود ظاهرا شرایط رو به بهبود است، اما وضعیت در ایران و ایتالیا همچنان بحرانیست. در حالیکه در چین تدابیر سفت و سختی برای قرنطینه کانون شیوع ویروس اتخاذ شده، در ایران از ابتدا انتقادهای زیادی به عملکرد دولت و مقاومت در برابر قرنطینه و تعطیلی اماکن عمومی وجود داشته است. 

با این حال علیرغم همه تفاوت ها در نحوه شیوع، سرعت گسترش و تدابیر دولت ها، مقایسه آمارهای رسمی چهار کشور رکورددار کرونا یعنی ایران، چین‌، کره جنوبی و ایتالیا می‌تواند نه فقط تصویری کلی از وضعیت موجود بلکه چشم‌اندازی نه‌چندان قطعی از آینده ارائه کند.

اگر فرض کنیم که الگوی چین عینا در ایران تکرار شود، بررسی های آمار موجود حکایت از آن دارد که تا رسیدن به نقطه اوج بحران می تواند دست کم ۱۰ روز تا ۲ هفته دیگر باقی مانده باشد. 

بر اساس تازه ترین آمارهای دولت ایران، موارد ابتلای قطعی کووید ۱۹ در ایران تا ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ (‍۱۴ مارس) به ۱۲,۷۲۹ نفر رسیده که ۱,۳۶۵ مورد آن جدید بوده است. به این ترتیب، طی یک روز آمار رسمی کرونا در ایران حدود ۱۱ درصد افزایش پیدا کرده است. 
این بیشترین میزان افزایش آمار رسمی در طول یک روز بوده است. یک روز پیش‌تر در تاریخ ۲۳ اسفند (۱۳ مارس) آمار ابتلای جدید ۱,۲۸۹ مورد بوده و یک هفته پیش‌تر در روز ۱۶ اسفند آمار شناسایی ۱,۲۳۴ مورد در یک روز سومین رکورد بزرگ روزانه در کمتر از ۲۵ روز از انتشار نخستین آمار رسمی در ایران است. 

البته تردیدهای درباره آمار رسمی وجود دارد و برخی ناظران معتقدند که آمار واقعی در ایران به مراتب بیشتر از آمار دولتی است. عدم شناسایی موارد ابتلای قطعی به دلیل کمبود امکانات، سازوکار به هم‌ریخته مدیریت بحران و احتمال پنهان‌کاری سازمان‌یافته و دستکاری آمار از جمله دلایل بی‌اعتمادی به آمارهای رسمی است. در این شرایط اطلاعات ضد و نقیضی که توسط مقامات منتشر می‌شود به تردیدها اضافه می‌کند. گزارش‌های میدانی هم حکایت از آن دارند که آمار واقعی ابتلا به ویروس کرونای جدید و همین‌طور تلفات آن بیشتر از آن چیزیست که روزانه به عنوان آمار رسمی منتشر می‌شود. 


نمودار زیر وضعیت افزایش روزانه تعداد مبتلایان قطعی را در سه کشور ایران، ایتالیا و کره جنوبی نشان می‌دهد. 

 

*لینک به نمودار

تا روز شنبه ۲۴ اسفند این سه کشور بعد از چین بیشترین آمار ابتلای قطعی به کرونا را در تمام دنیا داشته‌اند. 

چنانکه پیدا است منحنی کرونا در ایران و ایتالیا رو به رشد است، اما در کره جنوبی روند کاهش موارد مبتلا از ۱۳ اسفند رو به کاهش گذاشته است. 

اوضاع در ایتالیا، از ایران هم بدتر است. در روز ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ (۱۴ مارس) رکورد ابتلای روزانه در ایتالیا به ۳,۴۹۷ مورد رسید. یعنی ۱۷ درصد کل افرادی که تا الان در ایتالیا به ویروس کرونای جدید مبتلا شده‌اند، در این روز به آمار اضافه شده‌اند. 

تا زمان نگارش این گزارش (۲۴ اسفند ۱۳۹۸) تعداد موارد ابتلای قطعی در ایتالیا ۲۱,۱۵۷ مورد بوده که از این میان ۱,۴۴۱ نفر جان‌شان را از دست داده‌اند. 

اما اوضاع در کره جنوبی متفاوت است. کشوری که تا یک هفته پیش بعد از چین در مقام دوم قرار داشت. بر اساس آمار رسمی در روزهای ۲۲ تا ۲۴ اسفند آمار ابتلای روزانه در این کشور حدود ۱۰۰ نفر بوده است. این در حالیست که ۱۰ روز پیش‌تر پیک ابتلای روزانه در این کشور به بیش از ۸۵۰ مورد در روز رسیده بوده. نکته دیگری که نشان از کنترل نسبی اوضاع در کره جنوبی دارد.

اوضاع اما در چین در حال حاضر بهتر از بقیه دنیاست. به نظر می‌رسد خطر از سر چینی‌ها گذشته است. از روز ۱۷ اسفند تا الان آمار ابتلای قطعی کمتر از ۸۰ مورد در روز بوده است و در روزها اخیر نزدیک به یک رقمی هم شده است. 

اگر این را با پیک آمار در روز ۲۳ بهمن و ۲۴ بهمن (۱۳ و ۱۴ فوریه) مقایسه کنیم مشخص می‌شود که اوضاع تا چه اندازه تحت کنترل چینی‌ها است. در این دو روز بیش از ۲۲ هزار نفر به آمار افراد مبتلا به کووید ۱۹ در این کشور اضافه شد، چیزی بیش از یک چهارم کل افرادی که از دسامبر سال گذشته میلادی، ابتلای قطعی آنها به ویروس کرونای جدید تایید شده بود.

 

*لینک به نمودار

منحنی بالا وضعیت ابتلای روزانه را از ۲ بهمن (۲۲ ژانویه) تا ۲۴ اسفند (۱۴ مارس) نشان می‌دهد. دوره ای نزدیک به ۲ ماه که بیش از نیمی از آن منحنی‌ها سیر صعودی داشته‌اند.

منبع عکس:‌ خبرگزاری‌های ایران